Veritats i mentides de la història

“Veritats i mentides de la història” Per Antoni Dalmau. Dijous 14/2/2013.

L’historiador, escriptor i expolític Antoni Dalmau, parlo de les veritats i mentides de la història. Explico que cal mirar des d’un punt crític com s’interpreta la història. També ens parlo de la situació del món en l’actualitat, de com els mitjans de comunicació ens
transmeten notícies que després no són certes. Ens va voler transmetre la importància que té el veure i analitzar la història amb un esperit crític, perquè en la majoria de les vegades no s’ajusta a la realitat.

El treball dels historiadors consisteix a analitzar els fets, i explicar d’una manera que s’acostin el màxim a la realitat. Hi ha molts fets històrics que estan mal explicats i/o interpretats, en les diferents èpoques que ha viscut el món. Es podria dir que hi ha èpoques de la nostra història que no existien documents, que s’han anat transmetent de pares a fills oralment i de vegades mal interpretat.

D’una manera o d’una altra la història no ha arribat a nosaltres com van succeir els fets. De forma intencionada o no els fets són explicats o interpretats per diferents punts de vista sense mala intenció. En molts casos la història ha estat manipulada pels vencedors, o els que estan en el poder en benefici seu. Es pot manipular la història també amb el silenci o oblidat els fets.

També la indústria del cinema ha contribuït en ocasions a distorsionar o explicar malament la història, per fer les pel·lícules més boniques i comercials. La dona per la història com si no hagués existit, encara que han contribuït a ella amb el seu esforç, sacrifici i tenacitat. Els homes s’anaven a la guerra i elles eren qui conservava el patrimoni, educava als fills i conreava les terres, etc.

Si que podríem afirmar que del cert mai sabrem si les història que ens arriba a nosaltres és certa o manipulada. Tot i que actualment tenim molts més mitjans i vivim en món que les distàncies no existeixen també les notícies són manipulades.

Alguns exemples de la mala interpretació de la història: La guerra del Francès va haver una rebel·lió dels espanyols cap als francesos, es va rebelar el poble espanyol contra els francesos.Els primers que van entrar a París durant la guerra Europea, van ser els anarquistes i republicans espanyols que van alliberar París. Les nostres esglésies romàniques es veuen de pedra viva o descoberta, en veritat estaven arrebossades amb excepció dels campanars i pintades amb alegres colors.

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *