La política alimentària a l’Imperi romà. El cas d’Hispania.

El passat dia 9 de desembre del 2010, vàrem tenir l’homor de comptar amb la presència del  catedràtic de la Universitat de Barcelona, José Remesal, a l’Aula Universitària d’Esplugues. En aquella ocasió, la lliçó magistral tractà sobre La política alimentària a l’Imperi romà. El cas d’Hispania. Els assistents manifestaren la satisfacció per una exposició amena i molt ben documentada.

13/3/2011Ara us volem comunicar que el dia 13 de març José Remesal va ingressar a la Reial Acadèmia de la Història, per tal de cobrir la vacant de la medalla nº 8.

El discurs pronunciat en aquesta circumstància portà com a títol, com ell mateix ens explicà, La Bética en el concierto del Imperio Romano. El tema tractat a Madrid anava en la línia del treball exposat a Esplugues i ambdós formen part de la recerca que, des de fa anys, està portant a Roma. L’imperi organitzà la distribució dels recursos alimentaris en benefici del poble de Roma i de l’exèrcit, els dos pilars sobre els quals es basava el poder de l’emperador. La necessitat de redistribuir aquests recursos originà un seguit de relacions entre les províncies i Roma i també entre les províncies.

Durant tot un segle, la Bètica, rica en minerals i productes agropecuaris i marins, jugà un paper important, que les investigacions del professor Remesal corroboren, tant en el desenvolupament de la província com en la satisfacció dels interessos de Roma. En particular, s’ha interessat per la producció i distribució de l’oli. Els estrets lligams que vincularen la Bètica amb Roma donaren com a fruit l’arribada d’un bètic al cim de l’imperi: Trajano.

Des de l’AUGGE volem donar l’enhorabona a José Remesal, que és, a més a més, veí d’Esplugues, pel seu nomenament com acadèmic i manifestem el nostre interès per tornar a tenir-li entre nosaltres ben aviat.
Josep Lluís Barrasa

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *