Els Inuït, caçadors del gran nord.

En Francesc Bailón ens va oferir una descripció apassionada i molt rigurosa sobre els origens, distribució geogràfica i evolució història d’aquest poble del cercle polar àrtic. Amb el recolzament d’imatges de tota mena (plànols, fotografies i dibuixos) i amb objectes portats per ell, ens va il·lustrar com vivia aquest poble i com viu a l’actualitat.

Antropològicament és un poble que procedeix de l’extrem est d’Àsia i que es calcula que fa uns 4000-5000 anys va atravessar per les illes Aleutianes l’estret de Bering, colonitzant progressivament el nord del continent Americà, pel demunt del cercle polar àrtic. Aquesta migració es reproduí diverses vegades, donant al llarg de la història tres grans grups lingüístics i etnogràfics. Els dos primers ja no existeixen a l’actualitat, sabent de la seva existència per les restes arqueològiques, i els tercer és el gran grup actual que ha sobreviscut al procés de colonització de l’home blanc.

Aquest poble es caracterítza per haver de viure en unes condicions climàtiques extremes que condicionen tot el seu règim de vida, personal i social. Poble bàsicament caçador ha sobreviscut durant anys en un medi hostil a la vida i ha sabut fer perdurar la seva cultura d’una manera més o menys exitosa.

La pesca del salmó i d’altres espècies marines, així com la caça de foques, ossos, balenes i altres mamífers, permeté aconseguir fer una dieta molt rica en greixos i proteïnes, fonamentals per sobreviure durant el llarg hivern.  Aquesta dieta, caracteritzada per la necessitat de previndre un gran dejuni quan s’acaba l’hivern, generava l’acomulació de grans quantitats de greixos. Malgrat això, és una població sana sense malalties cardiaques fins el moment de la colonització de l’home blanc.

Aquesta aculturització provocà una gran pèrdua d’identitat cultural i dels costums de subsistència bàsics, generant-se una devallada demogràfica prouïda per suicidis, alcholisme i delinqüència. Remuntar aquesta situació social ha estat un gran repte fins a l’actualitat, fet que s’ha començat a produir en la mesura que s’han anat retrobant com a poble i cultura.

Groenlàndia és avui en dia la gran esperança del poble Inuït, ja que la previsió del procés d’independència i la gran culturització dels seus habitants, dóna peu al neixement d’una nova nació amb grans recursos econòmics, essent a l’actualtiat un gran país amb tansols 50.000 habitants.

Durant més d’una hora ens va donar una visió apassionada i vital de tot aquest món desconegut per a molts de nosaltres.

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *