El delicat equilibri de la vida

“El delicat equilibri de la vida”. Per Francesc Lozano, dijous 13 de desembre a La Vagoneta de Sant Just Desvern.

L’habitual conferència que l’AUGGE dóna els dijous per la tarda es va realitzar aquest dijous 13 de desembre a Sant Just Desvern, al local municiapl de La Vagoneta, situat a la Plaça de la Pau. S’ha iniciat amb aquesta nova singladura el procés de difusió de la nostra activitat a altres zones de la comarca que es preveu poder repetir.

La tinent d’alcalde de Sant Just, Gina Pol,  Va explicar la curta i fructífera història de l’Aula, la raó cultural com el seu inici i fi i el desig de tots de que continuem progressant en aquesta linia de qualitat.  También va expressar el seu plantejament de suport a aquest tipus d’inicitives per part de l’Ajuntament de Sant Just. Va resaltar l’ aceptació per parte de socis de Sant Just que són ja de l’ordre d’un terç de l’entitat.

El president de l’Aula va presentar al professor Francesc Lozano Winterhalder, un gran comunicador i dels més solicitats en les més de 55 aules existents a Catalunya.

Francisco Lozano Winterhalder és expert en sostenibilitat i medi ambient.

Francisc Lozano Winterhalder, és llicenciat en Ciències, secció biológica, i máster en Humanitats, tots dos per la Universitat Autònoma de Barcelona, i ha seguit un programa de doctorat en  Filosofía a l’Universidad Ramon Llull.

 

“El delicat equilibrio de la vida” va anar donant  informació de les causes que van degradant la vida al nostre planeta Terra -increment brutal de la població mundial, doblada les últimes décadas, l’efecto multiplicador del consum per habitante que està provocant l’esgotamient dels recursos del planeta i la tecnologia.

A pesar d’aquests aspectes negatius, ens va donar una clau positiva: la solució a l’increment del consum per la població mundial, s’està treballant en diverses direccions que es troben acertades, a pesar de que l’augment d’habitants seguirà els propers anys i on rau una gran esperança i que ja estan donant els seus fruits la tecnologia, encara que pugui semblar un contrasentit.

Va començar per explicar-nos que la crisi que estem vivint no és res, per al que se’ns acosta si no posem remei amb el medi ambient.

Es podria dir que la vida al nostre planeta està en perill, hem de fer els deures perquè deixi d’estar-ho i deixar-ho millor per a generacions futures. Per tot això ens podríem fer-nos cinc preguntes:

 

  • Existeix realment una crisi mediambiental?, Es podria dir que sí, estem en constant creixement i l’estupidesa humana és infinita. Einstein ja ho deia “que l’univers és infinit i l’estupidesa de l’home és infinita”.
  • Perquè tenim una crisi mediambiental?, Podríem dir que les causes són dues: La primera és el creixement de la població mundial, la segona l’increment del consum i aquestes dues coses fa que la nostra peneta aquest completament desequilibrat.
  • Què és la diversitat biològica o biodiversitat? I, que té a veure amb la crisi. Entre tots estem destruint el planeta, les espècies i la marca ecològica. Per l’univers no tenim importància, ell seguirà el seu rumb, som nosaltres els que desapareixem.
  • Perquè és tan important la diversitat biològica? Si. Per raons científiques, econòmiques, ètiques i estètiques. Ens va posar com a exemple el que van fer els russos amb el Mar d’Aral, als buròcrates russos no se’ls va ocórrer una millor idea de desviar els rius que anaven a aquest mar per plantar cotó. En un desert proper, per ser com els americans, que en aquesta època triomfaven amb el cotó. Ara en aquesta zona que vivia bastant bé amb la cria de Esturió, s’han empobrit fins a límits insospitats.Com aquest exemple ens comenta, que hi ha uns quants desastres més.
  • Podríem preguntar-nos si hi ha solució al problema? Les solucions són: un creixement i un desenvolupament sostenible, perquè les noves generacions trobin un planeta millor. Ens hem de posar les piles per canviar els nostres hàbits de consum i que la tecnologia i/o tecnologies siguin més racionals. Hem de canviar l’estil de vida que portem, menys consum desaforat i un canvi de mentalitat.

“L’objectiu de tot desenvolupament és un: la millora de la qualistat de vida de tots els ésser humans. No obstant, és la primera vegada en la història de la humanitat que ens plentegem seriosament que la generació següent a nosaltres pugui existir”.

 

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *