Cloenda del Curs 2010-11

Dijous 30 de juny del 2011.

  • Presentació: Sra. Ma. Rosa Campreciós i García. Presidenta Fundacional de la Fundació Casal d’Avis d’Esplugues.  A les 18 hores. Ha donat les gràcies a l’AUGGE per aportar a la gent gran d’Esplugues un seguit d’actes formatius dins d’aquesta residència.

 

  • Conferència: PRESENT I FUTUR DE LA SAGRADA FAMÍLIA. Pel  Sr. Jordi Bonet, Aquitecte en Cap de les obres de la Sagrada Família. El ponent ha desenvolupat aquest càrrec des del 1982 fins enguany. Quasi trenta anys de treball seguit on l’obra de la Sagrada Família ha tingut un impuls i desenvolupament que mai havia pogut tenir. S’ha coronat la coberta de la nau i els creuers, així com s’han aixecat campanars que no existien fa temps. Recentment, el mes de novembre del 2010 es va poder consegrar aquesta gran basílica, pensada i dissenyada per Antoni Gaudí.

El Sr. Bonet ens ha explicat en paraules, imatges i amb algunes maquetes, el procés de construcció de tota la basílica. Els seus origens, el projecte original i i la posterior modificació d’aquest per part d’Antoni Gaudí, quan el 1909 assumí la direcció de la seva construcció. Quan el 1936, als inicis de la Guerra Civil,  s’incendià la Cripta, els tallers, les escoles i es destruïren totes les maquetes i plànols de la Sagrada Família, es produí un problema molt greu: com prosseguir el projecte? La supervivència de les maquetes fragmentades  en guix del projecte inicial, han permès continuar les obres.  Una feina àrdua a molts nivells: econòmic i de reconstrucció del projecte a nivell teòric i pràctic. Tot un repte per als arquitectes que han assumit aquesta responsabilitat.

Un cop exposada aquestes bases històriques inicials, ens explicà el procediment matemàtic-geomètic que dissenyà gaudí (l’arquitectura orgànica), que d’una manera empírica i amb models anà desenvolupant. Aquest model de construcció ha tingut els últims anys una embrenzida molt forta gràcies als procediments informàtics que han permès accelerar els càlculs matemàtics i portar a terme els projectes.

Tot això feu que els procés de construcció ja es pensés que seria molt llarg, més d’un segle. I així ha estat. Ara ens trobem en una fase molt avançada que ha permès la seva consagració i l’ús com a lloc de culte i de visites turístiques. Els vídeo que ens ha passat ha estat molt didàctic per il·lustrar tota aquesta evolució. El nombrós públic assistent a gaudit d’aquesta conferència.

CLOENDA DEL CURS. Parlaments a les 19,30 h.:

Sr. José Ramón Garcia. President AUGGE.

Sra. Pilar Díaz, Il·lustríssima Alcaldesa de l’Ajuntament d’Esplugues.

Sr. Xavier Colom. Vicerector de la UPC (Universitat Politècnica de Catalunya).

A l’acabar els parlaments, totes les persones que varen parlar, van rebre un obsequi per part de membres de la Junta Directiva de l’AUGGE, consistent en una rajola reproducció d’una rosa decorativa, pròpia de la fàbrica de ceràmica modernista de Pujol i Bausis.

A l’acabar l’acte acadèmic i els parlaments, es feu una audició-CONCERT a càrrec del conjunt de guitarres de l’Escola Municipal de Música d’Esplugues. Director: Josep Guasch. Obres de Rameau, Vivaldi, Beethoven, Bizet, Verdi, Bartok,… Un programa variat amb obres de diferents èpoques i estils amb melodies molt conegudes.

 

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *