Quan l’art europeu dansa amb els “ballets russos”: 1909-1924

 

La nostra benvolguda professora,  l’Imma Fontanals, ens va donar una conferència totalment inesperada i original. L’art total en l’òpera i els ballets. La renovació i la influència en la societat del seu temps del nou art. Ens va recordar l’exposició que va haver a Caixa Fòrum a on es va veure físicament els vestits, decorats, pintures, etc.

Els Ballets Russos va ser una cèlebre companyia de ballet creada l’any 1907 per l’empresari rus Serguei Diàguilev, amb els millors integrants del Ballet Imperial del Teatre Mariïnski de Sant Petersburg, Des de 1909, fins al 1929, any de la mort  de  Diàguilev, la companyia va influir en totes les arts del moment. La professora Fontanals ens va descriure com va influir en la moda a més de les arts escèniques.

Diàguilev va contar amb obres originals per les seves  representacions de  compositors russos, francesos, espanyols: Mússorgski,  Borodín, Prokófiev, Stravinski, Anton Arenski, Ravel,  Debussy,  Fauré , Richard Strauss, Falla, Albéniz i molts més. Escriptors com Jean Cocteau va treballar com llibretista animat per Diàguilev en la seva creativa innovació de l’art.

En decorats Diàguilev col·laborà amb Leon Bask,  però després de la  guerra, (1914-1918) treballarà amb altres artistes, com Picasso, Matisse, Braque, Utrillo ,  Giorgio de Chirico, Pere Pruna, Josep Maria Sert, Nicholas Roerich, I molts altres.

 

 

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *