Dalí-Lorca: un diàleg artístic

Dalí-Lorca: un diàleg artístic. Per Imma Fontanals. 9-2-2012.

Hem agraït calorosament la assistència en un dia tan hivern al cada vegada més nombrosa. Van tenir  el gust de rebre a la historiadora i escriptora Imma Fontanals i Aymerich. És ja la nostra professora – habitual-  d’art.

Com molts recordarem en las seves  conferencies ens va fer gaudir fent un recorregut per la vida i obra del gran pintor Sorolla i la seva passió per la vida i la seva llum, després va contrastar el barroc Velazquez amb Goya.

El dijous passat va  integrar Dalí amb Lorca. Com es va referir en la nota per recordar la sessió que  estava programat,  tot se inicia en la Residencia d’estudiantes. La Sra. Fontanals va detallar en la primera part el funcionament molt avançat de formació dels millors estudiants procedents de tota Espanya. Dali de Figueres, Buñuel d’Aragó, Lorca de Granada, i molts més. La fundació, l’espossorizatció dirien avui del Duque de Alba prenent com model el college anglès ben conegut pels mecenes. L’idea d’un coneixement  humanístic total va desenvolupar i crear una generació com no s’ha repetit a Espanya. Cinc premis Nobel van estudiar amb els millors professor del moment. Einstein, Madame Curie, Stravinsky , Paul Valery i molts més,  van explicar les seves  creacions i teories als estudiants Buñuel, Dalí, Lorca…i altres més com Pepin Bello van tenir una intensa relació durant set  anys.

L’objectiu de la conferencia va ser relatar la infància de cadascun  i els set anys que van passar junts Dalí i Lorca. El temps de la “claredat”  El tema del  surrealisme, l’amistat entre ells, la col·laboració intel·lectual, la tràgica mort en la guerra civil, l’exili interior i exterior de part del grup, els camins diferents  després de la guerra… La distància posterior de Dalí i la seva implicació en el surrealisme, la filmació de “Le chien andalús” insultant per Lorca, la maduresa definitiva de Lorca amb “Poeta en Nova York”.

Crec que la sessió del dijous va  ser  apassionant com ens te acostumats la Imma. La
professora Imma Fontanals és historiadora d’art, llicenciada en filosofia i lletres i especialitzada en art per la Universitat de Barcelona. Al 1986 va obtenir una beca per estudiar a Londres al Warburg Institute al costat del professor Michael Baxandall. Actualment és el referent més proper a l’obra de Josep Ma. Subirats. Ha pronunciat nombroses conferencies i ha escrit articles en diverses revistes i catalogues així com ressenyes d’exposicions. Ha publicat els llibres :  “Subirats a la Sagrada família” traduït a varies llengües, “Suit 219”, “ Vuit ulls per Gaudi” i “L’alfabet simbòlic de Subirats” dins de
“L’art és l’erotisme de la història.

Nascuda i vinculada a Sabadell ha estat co-comissaria de l’exposició “Manuel Rallo memorandum” del Museu d’Art de Sabadell-Mas. Actualment es directora de la pagina web de l’escultor Josep Mª Subirats. Actualment viu a Sant Joan Despí.

La tindren novament el dijous 8 de març amb una primera part de una llarga ponència “Evolució de la escultura a traves de les tècniques i els estils d’Egipte a Miguel Angel”. La segona part d’aquesta conferencia se durant el tercer trimestre.

I com sempre hem gaudit de la seva  amena comunicació el seu estil tan proper.

José Ramón Garcia Del Rio.

 

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *