Crònica d’un aniversari: 2010-2020.

Esplugues, 16 de gener de 2020

Notícia de referència:

 L’Aula Universitària del Baix Llobregat celebra el seu 10è aniversari!

 10 anys?   Quan una noia o un noiet fan els 10 anys, la celebració familiar s’assembla molt a l’obertura d’una sinfonia atapeïda de somnis prometedors i d’esperances il·lusionades. Quan una institució -com l’Aula Universitària- celebra els 10 anys, en canvi, la festa resulta més propera al gaudi de la collita pròspera o la verema venturosa.

Què celebrar?

Que l’Aula Universitària, en 10 anys, s’ha guanyat un lloc de prestigi i d’estima entre les entitats culturals d’Esplugues i Sant Just Desvern. I estem molt contents i ho volem festejar!

Que moltes persones d’aquestes poblacions i de més lluny, reconeixen que, si és dijous, quan s’apropen les 18 hores, ja han automatitzat l’hàbit d’enfilar -plogui o nevi- cap a l’Auditori de la Residència La Mallola. Saben ben bé que trobaran un espai de formació, de debat, de companyonia molt falaguer.

No hi ha dubte i no farem ara un galeig de modèstia: si fem la vista enrere, tot son raons de satisfacció, de ratificar que la feina ha estat ben feta.

Fa 10 anys, engrescats certament, però també plens de basarda, vàrem fer córrer la consigna: “Els dijous, cultura a La Mallola”. i el dijous, dia 16 de gener, el President de l’Aula -José Ramón García del Río- va poder afirmar en el seu parlament: ”Durant aquests 10 anys, cap dijous s’ha deixat de fer l’activitat cultural programada, al nostre Auditori”. S’han impartit conferències; s’han tractat tots els temes d’actualitat i d’interès formatiu; s’ha portat el professorat que millor podria impartir la docència de la seva especialitat; s’han organitzat sortides culturals a llocs atractius; s’han fet exposicions artístiques dels nostres socis i amics… i, segurament, l’aspecte més valorable, s’ha establert un tarannà amistós, familiar, de proximitat afectiva entre totes i tots els que sovintegem l’Aula Universitària.

I qui és l’Aula Universitària? Bona pregunta!

L’Aula som totes i tots els qui ens sentim vinculats a aquest projecte cultural col·lectiu que entre tots fem realitat. L’Aula Universitària és la gent que el dia 16 de gener vàrem brindar per l’èxit del 10è aniversari i totes i tots els que, per alguna raó, no pogueren compartir aquesta alegria. L’Aula és la Junta Directiva; és la sala plena de gent cada dijous; és el recordatori de la sessió del dijous (la qual s’envia en començar la setmana); és el conjunt del professorat que imparteix la docència; és el somriure i la salutació que intercanviem els dijous, abans o després de la classe; és la Fundació Casal dels Avis d’Esplugues, que ens presta l’Auditori i els seus treballadors ens ajuden a que tot vagi el millor possible; és l’ambient obert, interessat, crític, relaxat, respectuós, tolerant, universitari, que impregna la sala durant les conferències; és la protecció i el suport que ens donen els Ajuntaments d’Esplugues i Sant Just Desvern, que faciliten que les quotes de participació no s’hagin incrementat en aquests 10 anys… Seguim? Tot això i més és el que volem sigui l’Aula Universitària.

I què va passar el dijous, 16 de gener?

Volíem que fora com un dijous qualsevol i volíem que fora un dijous especial. I la sensació general va ser que, entre totes i tots, vàrem fer un dijous qualsevol molt especial. Un punt de solemnitat i, al mateix temps, molt familiar. Varen venir i intervenir autoritats municipals i acadèmiques -agraïm la participació de la regidora d’Educació de l’Ajuntament d’Esplugues, Montse Pérez, de la regidora d’Acció Social de l’Ajuntament de Sant Just, Gina Pol, de la Presidenta de l’Associació d’Aules d’Extensió Universitària de Catalunya, Muntsa LamúaI i això sí, al final de la jornada, volíem brindar pels 10 anys d’Aula Universitària! La Junta va pensar en una sessió i en una professora, artista i cuinera, Miracle Serra, que aportés la dosi precisa d’art -es va inaugurar una preciosa exposició de pintura seva, de títol “Mengem-nos l’art”-, de docència -la conferència va adoptar el format de col·loqui, entre Miracle Serra i la periodista i regidora Gina Pol, sobre art, cuina, família i vida, molt formativa- i, per acabar-ho d’adobar, de miracle gastronòmic -per tal d’acompanyar el brindis, la Miracle va elaborar tals i tan abundants i variades mostres d’art culinari, que les i els alumnes de l’Aula Universitària no vàrem tenir més alternativa que menjar-nos-les-. Una forma molt encertada d’arrodonir un dia acadèmic que venia anunciat com “Mengem-nos l’art”.

I després, què?

Ens resta agrair la participació activa de totes les persones, amigues i amics de l’Aula Universitària del Baix Llobregat -de les que varen venir i de les que no pogueren, de les d’Esplugues, de Sant Just i les de poblacions veïnes- i l’ajuda de totes les persones i institucions que faciliten que l’Aula pugui desenvolupar la seva funció social i cultural.

Ens resta expressar el nostre compromís de continuar oferint molts anys més un servei de formació, de qualitat i d’amistat a tots els nostres conciutadans.

I, finalment, ens resta convidar a totes les persones d’Esplugues, de Sant Just i del Baix Llobregat que encara no ens coneixen, a participar i involucrar-se a les activitats de l’Aula Universitària. Trobaran la informació adient de cada setmana a El Pont (Esplugues) o al Butlletí (Sant Just). Seran sempre benvingudes i es trobaran reconegudes i com entre amics. El futur proper de l’Aula Universitària serà, com a mínim, tan engrescador com el que ha estat aquests primers 10 anys!

Josep Lluís Barrasa

 Membre de la Junta Directiva d’AUGGE 

 

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *